اعضای خانواده شهروندان آلمانی و شهروندان از کشورهای غیر از اتحادیه اروپا که مجوز اقامت یا ویزا دارند، می توانند در آلمان به آنها بپیوندند. این “ورود خانواده” نام دارد. برای ورود به آلمان، این اعضای خانواده به یک ویزا و برای اقامت طولانی مدت به مجوز اقامت نیاز دارند. پیگیری خانواده به همسر (به عبارت دیگر شریک زندگی ثبت شده) و کودکان زیر سن قانونی که در آلمان به معنای کودکانی زیر سن قانونی است که با والدین زندگی می کنند، محدود می شود. سایر اعضای خانواده مانند عمو/دایی، عمه/خاله یا پدربزرگ و مادربزرگ فقط می توانند در موارد بسیار استثنائی به دنبال فرد وارد آلمان شوند.

مقررات ویژه و ملایم تر برای ورود اعضای خانواده شهروندان اتحادیه اروپا که در آلمان زندگی می کنند، در حال اجرا است. وقتی یک شهروند اتحادیه اروپا حق “نقل مکان آزادانه” را دارد (برای مثال، به عنوان یک کارمند یا کارگر خودمختار) و یکی از همسران با او به آلمان می آید یا با او نقل مکان می کند، هر یک از همسران دارای “حق نقل مکان آزادانه” خواهند بود. هیچیک از آنها به ویزا یا مجوز اقامت نیاز ندارند. اگر یکی از همسران شهروند اتحادیه اروپا نباشد نیز این قانون اعمال می شود و همچنین این قانون برای اتحادیه های مدنی ثبت شده اعمال می شود.

باید برای ورود همسر/عضو خانواده به کشور باید چه کار کنم؟

در کل برای ورود اعضای خانواده به کشور لازم است که عضو خانواده از یک کشور خارجی برای یک ویزای Visum(ویزای ورود) در نمایندگی آلمان (سفارتخانه/کنسولگری) در کشوری که در آن این فرد اقامت دارد (به عبارت دیگر حداقل در طی شش ماه گذشته در آنجا مقیم بوده است) تقاضا دهد. شایان ذکر است که تقاضای ویزا به قصد اقامت و نه برای مثال ویزای گردشگری ارائه می شود.

تقاضای ویزا توسط نماینده خارجی و دفتر تقاضای ویزا در شهر همسر، که در حال حاضر ساکن آلمان است، تایید خواهد شد.

برخی از شرایط کلی باید رعایت شوند:

  • عضو خانواده، که می خواهد به آلمان نقل مکان کند، باید یک گذرنامه معتبر داشته باشد
  • هویت فرد باید مشخص باشد (تعیین هویت معمولاً با گذرنامه انجام می شود)
  • فردی که عضو خانواده به او می پیوندد، باید یک درآمد کافی داشته باشد تا بتواند از عضو خانواده بدون تکیه بر خدمات اجتماعی مراقبت کند
  • نباید “نفع از اخراج” وجود داشته باشد، به عبارت دیگر عضو خانواده ای که می خواهد وارد کشور شود نباید هیچگونه سابقه جنایی داشته باشد و امنیت و نظم عمومی در آلمان نباید در خطر قرار گیرد

عضو خانواده ای که در حال حاضر در آلمان زندگی می کند باید مجوز اقامت داشته باشد (یا شهروند آلمان باشد). اگر ازدواج در کشور اصلی آنها انجام نشده باشد، همسری که در آلمان زندگی می کند باید برای حداقل دو سال قبل از اینکه دیگری اجازه ورود به کشور را بگیرد، مجوز اقامت داشته باشد. ورود اعضای خانواده به کشور مقصد در طول روند تقاضای پناهندگی امکان پذیر نیست زیرا در طول این مدت، هیچگونه مجوز اقامتی صادر نمی شود؛ به علاوه افرادی که پذیرفته شده اند، حق ندارند اعضای خانواده خود را به این کشور بیاورند.

در اصل عضو خانواده که در حال حاضر در آلمان زندگی می کند، و آلمانی نیست، باید یک فضای زندگی کافی داشته باشد که در آن شرایط نسبتاً معقول باشد.

بسته به نقل مکان همسر یا فرزندان، ممکن است سایر شرایط نیز اعمال شوند:

ورود یک هسمر به دنبال فرد مستلزم آن است که ازدواج آنها ثبت شده باشد (برای شریک هم جنس: یک پیوند طولانی مدت ثبت شده). با این حال، فقط انجام گرتن ازدواج کافی نیست. یکی از شرایط آن است که هر دو همسر بخواهند یک پیوند طولانی مدت با یکدیگر داشته باشند و مسئولیت دیگری را بر عهده بگیرند. برای یک “ازدواج مصلحتی” که در آن دو نفری که با شرط فوق موافقت نمی کنند، ویزا صادر نخواهد شد. معمولاً زمانی شک به ازدواج مصلحتی ایجاد می شود که بین زوجین تفاوت سنی فاحشی وجود داشته باشد یا وقتی قبل از ازدواج آن دو همدیگر را نشناسند. به علاوه اگر نشانه هایی وجود داشته باشد مبنی بر اینکه یکی از زوجین به اجبار تن به ازدواج داده است، هیچ ویزایی صادر نخواهد شد. اگر در کشور فرد چند همسری مجاز باشد، فقط ازدواج اول مشمول ورود اعضای خانواده خواهد شد.

هر دو زوجین باید حداقل 18 سال سن داشته باشند. همسری که به دنبال فرد وارد کشور می شود، باید بتواند تقریباً به زبان آلمانی با دیگران ارتباط برقرار کند (سطح A1).

کودکان تا قبل از 16امین سال تولدشان از حق ورود به کشور به دنبال والدین خود برخوردار هستند اگر هر دو والدین یا والد سرپرست مجوز اقامت یا ویزا داشته باشد. جوانانی که 16 و 17 سال سن دارند فقط زمانی از این حق برخوردار هستند که همراه با هر 2 والدین یا والد سرپرست قانونی خود به آلمان نقل مکان کنند یا اگر به زبان آلمانی صحبت کنند (سطح C1) یا سایر دلایلی که نشان می دهند آنها به خوبی در آلمان گرد هم جمع شوند (برای مثال یک دلیل می تواند تکمیل تحصیلات باشد).
اگر شرایط مورد نیاز برای دریافت درست مجوز اقامت محقق نشوند، اداره امور خارجه مسئول صدور مجوز یا موافقت برای صدور ویزا خواهد بود. با این حال، فقط اگر یک “مورد مشکل” ایجاد شود که منجر به یک شرایط غیر معقول برای طرفین دخیل گردد، میتواند موافقت کند.

وقتی کودکان یا جوانان در آلمان تنها زندگی می کنند برای مثال به این دلیل که بدون والدین خود فرار کرده اند، ورود والدین آنها به این کشور ممکن نخواهد بود. اگر فرد جوان به عنوان پناهنده شناخته شود یا مشخص شود که به حفاظت نیاز دارد و هیچیک از والدین او در آلمان زندگی نکنند، ورود والدین به کشور منظور خواهد شد. لازم نیست که فرد جوان یک درآمد کافی یا فضای زندگی مناسبی برای نقل مکان والدین خود داشته باشد. در صورتیکه فرد جوان پناهنده شناخته نشود یا مشخص شود که به حفاظت نیاز ندارد، قوانین ورود اعضای خانواده به کشور برای “سایر اعضای خانواده” و نیز برای والدین اعمال می شود.

سایر اعضاء خانواده – همچنین به عنوان مثال خواهر و برادر بزرگ، پدربزرگ و مادربزرگ، عمو و دایی و خاله و عمه- تنها درصورتی می‌توانند به شما ملحق شوند که امکان اجتناب از یک «مشکل استثنایی» وجود داشته باشد. الزامات مورد نیاز برای این مسئله دقیق هستند. یک نمونه می‌تواند مادربزرگی باشد که به تنهایی در کشور بومی خود زندگی می‌کند و نیاز مبرمی به دریافت خدمات مراقبتی دائمی دارد و امکان ارائه این خدمات وجود ندارد. در چنین مواردی، اداره امورخارجه خواه با مسئله پیوستن وی موافقت کند خواه نکند، این امکان را دارد که وارد مرحله ارزیابی شود. اما به ندرت از این روش استفاده می‌شود.

در این قانون استثنائاتی درنظر گرفته شده است.

ممکن است درخصوص درخواست ویزا و درخواست اجازه اقامت که می‌توان مستقیما در آلمان برای آن اقدام کرد، چنانچه یک حق قانونی برای اعطای اجازه وجود داشته باشد یا دلیل درخواست مجدد ویزا منطقی نباشد، استثنائی درنظر گرفته شده است. با این حل، ادارات امور خارجه خیلی به ندرت این قانون را اعمال می‌کند. به طور کلی، فرایند درخواست مجدد برای ویزا لازم الاجرا می‌شود.

شهروندان برخی کشورها، به عنوان مثال کشورهای اروپایی، استرالیا، اسرائیل، ژاپن، کانادا، نیوزیلند، جنوبی، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا می‌توانند بدون ویزا به آلمان سفر کنند. همچنین پس از ورود به کشور آلمان، می‌توانند برای دریافت اجازه اقامت به منظور زندگی در کنار اعضای خانواده‌شان درخواست ارائه دهند. شهروندان گروهی از کشورهای دیگر مانند آندورا، برزیل، شیلی، السالوادور، هندوراس، موناکو، پاناما، سان مارینو و این نیز بر اساس توافقات قبلی صورت گرفته مجاز هستند بدون ویزا وارد خاک آلمان شوند؛ هر چند تنها به عنوان توریست.

گاهی اوقات استثنائات به شخصی که قبلا در آلمان زندگی می‌کند مربوط است:

پیوستن به شهروندان آلمانی معمولا آسان تر از پیوستن به شهروندان غیراروپایی است. فرزند یک فرد آلمانی یا پدر یا مادر یک کودک آلمانی نیز می‌تواند به آلمان بیاد حتی اگر توانایی مالی شان تضمین نشده باشد. این قانون همچنین برای همسران افراد آلمانی‌ معتبر است.

همچنین برای پناهندگانِ به رسمیت شناخته‌شده و اشخاص دارای انواع مجوزهای اقامت بشردوستانه، مجموعه‌ای از تسهیلات در نظر گرفته شده است.

برای پناهجویان، پناهندگان به رسمیت شناخته‌شده یا افرادی که به حمایت بین المللی نیاز دارند و تحت «برنامه اسکان مجدد» به آلمان آمدند، ممکن است الزام به اثبات درآمد کافی و فضای زندگی متفاوت باشد و استثنائاتی وجود داشته باشد. در طول سه ماه اول پس از شناخته شدن فرد به عنوان کسی که به حمایت نیاز دارد، بسیار حائز اهمیت است که چنین فردی در اسرع وقت برای اعضاء خانواده‌‌اش یک درخواست ویزا ارائه دهد.

زن و شوهرهایی که به عنوان پناهنده شناخته شده‌اند و نیز افراد نیازمند به «حمایت بین المللی» درصورتی که قبل از آمدن به آلمان ازدواج کرده باشند ملزم به اثبات دانش زبان آلمانی خود نیستند.

دوره ۲ ساله انتظار قبل از ملحق شدن همسر، درباره پناهجویان و پناهندگانِ به رسمیت شناخته‌شده صدق نمی‌کند.

در صورتی که همسر یک شخص، دارنده کارت آبی اتحادیه اروپا باشد، و از شرایط لازم برای اقامت کاری نیز برخوردار باشد، الزامی ندارد تا در هر زمینه‌ای دانش خود درباره آلمان را اثبات کند. این امر درخصوص زن و شوهرهای اهل ترکیه که بخشی از نیروی کاری عادی هستند یا فرزندان چنین کارکنانی که به آلمان آمده‌اند و همچنین زن و شوهرهایی با ملیت استرالیایی، اسرائیلی، ژاپنی، کانادایی، نیوزیلندی، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا نیز صدق می‌کند.

جوانانی که والدینشان به عنوان پناهنده شناخته شده‌اند یا دارنده « کارت آبی اتحادیه اروپا» هستند بعد از تولد ۱۶ سالگی‌شان مجبور نیستند سطح بالایی از دانش زبان آلمانی خود و یا چشم‌انداز ادغام با جامعه را اثبات کنند.

استثنائات دیگر به عضوی از خانواده مربوط می‌شود که می‌خواهد از یک کشور خارجی نقل مکان کند. زن و شوهرهایی که به آلمان نقل مکان کردند، درصورتی که وضعیت سلامتی آنها مانع از این می‌شود که زبان را فراگیرند یا دلایل خاصی وجود دارد که یادگیری زبان را غیرممکن می‌سازد، مجبور نیستند ثابت کنند که زبان آلمانی را یاد گرفته‌اند.

از سوی دیگر، تحت شرایط خاص،* سخت‌گیری‌هایی* وجود دارد که شرایط پیوستن را دشوارتر می‌سازد:

هر کسی که تحت برنامه پذیرش بشردوستانه به آلمان آمده ، اجازه اقامت دریافت کرده چون مقام فدرال مهاجرت و پناهندگان ممنوعیت اخراج پناهندگان را در این مورد وضع کرده یا اگر فردی بعد از یک اقامت طولانی بر اساس ادغام خوبی که داشته اجازه اقامت دریافت کرده است، اعضاء خانواده‌اش می‌توانند بر اساس «قوانین بین المللی و یا به دلیل بشر دوستانه و یا برای حفاظت از منافع سیاسی جمهوری آلمان» نقل مکان کنند. برای مجموعه دیگری از دارندگان اجازه اقامت بشردوستانه، قانون به هیچ وجه پیوستن اعضاء خانواده به فرد را مجاز نمی‌داند.

سخت‌گیری دیگر از ماه مارس 2016 به اجرا در می‌آید: به افرادی که در طول فرایند پناهندگی‌، وضعیت «حمایت بین المللی» به آنها اعطا شده است، اجازه داده نخواهد شد که اعضاء خانواده خود را قبل از ماه مارس 2018 به آلمان بیاورند. این قانون درخصوص افراد زیر سن قانونی که والدین‌شان در یک کشوری خارجی زندگی می‌کنند نیز صدق می‌کند.

تذکر در خصوص فرایند ویزا: از آنجایی که درخواست ویزا از سوی پناهندگانِ به رسمیت شناخته‌شده جهت پیوستن اعضاء خانواده‌شان ظرف مهلت سه ماه پس از آنکه وضعیت پناهندگی‌شان مورد قبول واقع شد آرامش خاطر زیادی را به همراه می‌آورد، در این موارد بسیار حائز اهمیت است که در اسرع وقت، فرایند را آغاز کنند. در این موارد استثنائی، تنظیم درخواست ویزا در در دفتر نمایندگی خارجی در کشور مجاز است. به ویژه برای اعضاء خانواده پناهجویان سوری، این امکان وجود دارد که از طریق یک Internetportal (پرتال اینترنتی) وزارت امور خارجه را از این پیوستن مطلع سازند.

سفارتخانه‌ها

به منظور ارائه درخواست ویزا، باید به سفارت یا کنسولگری آلمان مراجعه نمایید. شما می‌توانید از طریق مراجعه به Webseite (وبسایت) وزارت امور خارجه به فهرست کاملی از تمامی نمایندگی‌های خارجی جمهوری آلمان دسترسی یابید.

مقامات اداره مهاجرت

با مراجعه به Webseite (وبسایت) دفتر نمایندگی خارجی، می‌توانید به تمامی اطلاعات مربوطه، به ویژه شهرها، ترتیب قرارملاقات‌ها و پرسش‌های متداول دسترسی یابید.

در اینجا می‌توانید به لینک پیوند به وبسایت سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) دسترسی یابید . IOM‌ (سازمان بین المللی مهاجرت) دفاتری را با همکاری وزارت امورخارجه در استانبول، گازیانتپ و بیروت افتتاح کرده است که از اعضاء خانواده‌های پناهندگان سوری حمایت می‌کند که در آلمان با درخواست پیوستن زندگی می‌کنند. ( مراکز حمایت از خانواده). شما می‌توانید با مراجعه به وبسایت.