برای تهیه تقاضای پناهندگی، شما باید در آلمان اقامت کنید. شما نمی‌توانید در نمایندگی‌های وزارت خارجه جمهوری فدرال آلمان یک تقاضای پناهندگی ارائه دهید. شما باید این تقاضانامه را به طور حضوری ارائه دهید.

برای تهیه یک تقاضانامه پناهندگی در آلمان، شما ابتدا باید ثبت نام شده باشید. اگر به برلین آمده اید، باید به ابتدا به مرکز تازه واردان بروید. با کمک سیستم توزیع در سطح آلمان “EASY” مشخص خواهد شد که کدام دولت مسئول پذیرش شما است. در صورتیکه که مشخص شود که یک دولت دیگر مسئول پذیرش شما است، به شما یک بلیط قطار داده خواهد شد تا به محل مسئول بروید. اگر برلین مسئول باشد، شما باید به عنوان یک متقاضی پناهندگی زن/مرد در دفتر فدرال امور پناهندگان ثبت نام کنید. ثبت نام دو روز طول می‌کشد. در روز اول، مدارک ورود شما تهیه خواهد شد، که به منزله یک شناسه موقت و حق دریافت خدمات است. نام، تاریخ تولد، ملیت و عکس شما در مدرک ورود شما درج خواهند شد. به علاوه، قبل از صدور شما باید اثر انگشت خود را ارائه دهید. در روز دوم، یک معاینه پزشکی انجام می‌شود و شما خدمات اولیه را دریافت می کنید. لازم است که تمام مدارک شناسایی و اوراق شخصی (گذرنامه، شناسنامه، کارت شناسایی یا گواهینامه رانندگی) را همراه خود بیاورید.

پس از ثبت نام، شما را به مکان پذیرنده می‌برند، که آنجا محل اقامت شما خواهد بود و تمام لوازم مورد نیاز را در اختیار شما قرار خواهد داد. مدت اقامت موقت معمولاً تا شش هفته و حداکثر تا شش ماه طول می‌کشد. اگر شما از یک کشور به اصطلاح امن (مانند آلبانی، بوسنی و هرزگوین، غنا، کوزوو، مقدونیه، مونته نگرو، سنگال و صربستان) می‌آیید، ملزم هستید تا زمانی که دفتر فدرال امور مهاجرت و پناهندگان تصمیمی را درباره تقاضای پناهندگی شما اخذ می‌کنند، در اینجا زندگی کنید. در صورتیکه تقاضای پناهندگی شما رد شود، باید تا زمان بازگرداندن شما به کشور خود در این اقامت موقت بمانید زیرا شما به عنوان یک ساکن زن/مرد از یک کشور به اصطلاح امن آمده اید. در صورتیکه اعضای خانواده‌ای در سایر محل‌های اقامت موقت دارید، ممکن است خواسته شود که به آنها بپیوندید.

چگونه می‌توانم یک تقاضای پناهندگی تهیه کنم؟

بعد از ثبت نام متقاضی پناهندگی زن/مرد، شما تقاضای پناهندگی را در دفتر امور خارجه برلین دفتر فدرال امور مهاجرت و پناهندگان پر کنید. به شما یک وقت ملاقات داده خواهد شد. لطفاً مدارک شناسایی خود را هنگام پر کردن تقاضانامه همراه خود بیاورید.

در طول تقاضای شما، یک مترجم شفاهی زن/مرد به شما کمک خواهد کرد. به علاوه، شما تمام اطلاعات مهم را به زبان مادری خود به طور مکتوب دریافت خواهید کرد. مسئول ثبت نام مرکزی اتباع خارجی و دفتر پلیس جنایی فدرال اطلاعات را بررسی خواهد کرد تا دریابد آیا چندین تقاضانامه ارائه شده است و آیا اولین بار است یا یک تقاضای پیگیری می‌باشد. به علاوه، یک سیستم در سطح اروپا می‌تواند مشخص کند که آیا یک دولت دیگر مسئول رسیدگی به روند پناهندگی است یا خیر.

پس از ارائه تقاضانامه خود به طور حضوری، شما مجوز اقامت دریافت می‌کنید.

چه مدارک اقامتی را دریافت می‌کنم؟

در ثبت نام، شما یک مدرک ورود حاوی عکس، نام و تاریخ تولد شما و نیز ملیت شما، را دریافت می‌کنید. پس از اینکه تقاضای پناهندگی شما به طور حضوری در دفتر فدرال امور مهاجرت و پناهندگان تهیه شد، شما مجوز اقامت دریافت می‌کنید. این یک مدرک بسیار مهم است که می‌تواند ثابت کند که شما تقاضای پناهندگی تهیه کرده اید و می‌تواند به عنوان کارت شناسایی در تاییدیه‌های (پلیس) مورد استفاده قرار گیرد. مجوز اقامت از نظر لجستیک به منطقه‌ای که در آنجا اقامت موقت واقع شده است، محدود می‌شود. این محدودیت پس از سه ماه از بین می‌رود، مگر اینکه شما ملزم باشید به زندگی در یک اقامت موقت (به ویژه برای شهروندان اهل کشورهای به اصطلاح امن) ادامه دهید.

یک روند پناهندگی چگونه کار می‌کند؟

دفتر فدرال در امور مهاجرت و پناهندگان در طول این روند تایید می‌کند که آیا دلایلی برای حق پناهندگی، حفاظت از پناهنده، حمایت تکمیلی و رد اخراج از کشور وجود دارد یا خیر.

پس از اینکه شما تقاضانامه پناهندگی را در دفتر فدرال امور مهاجرت و پناهندگان ارائه دادید، زمان انتظار برای تصمیم‌گیری شروع می‌شود.

تا زمانی که شما ملزم هستید در یک اقامت موقت برای تازه‌واردان زندگی کنید، از حق فوق برای اقامت برخوردار خواهید بود. به عبارت دیگر، شما نمی‌توانید منطقه‌ای را که در آن دفتر امور خارجه و اقامت موقت شما واقع شده است، ترک کنید – در خصوص شما دولت برلین. شما اجازه ندارید در مدت زمانی که حق اقامت دارید، کار کنید.

قبل از شروع روند پناهندگی، روند دوبلین مشخص خواهد کرد که آیا یک دولت دیگر مسئول رسیدکی به تقاضای پناهندگی شما است یا خیر. این روند اطمینان حاصل می‌کند که هر تقاضای پناهندگی، ارائه شده در منطقه دوبلین فوق (در اتحادیه اروپا، در نروژ، ایسلند، سوئیس یا لیختن اشتاین) فقط توسط یک دولت تایید خواهد شد. اگر شما در یکی از دولت‌های فوق ثبت نام شده اید یا اگر تقاضای پناهندگی ارائه داده اید، آلمان نمی‌تواند هیچگونه حفاظت اضافی مربوط به پناهندگی را ارائه دهد.

اگر به تقاضای پناهندگی شما در یک دولت دیگر رسیدگی شود، آلمان یک درخواست انتقال به این دولت ارائه خواهد داد. اگر این دولت موافقت کند، دفتر فدرال یک اطلاعیه منتشر خواهد کرد. شما حق دارید یک شکایت تنظیم کرده و یک تقاضای اضطراری را در عرض یک هفته نزد دادگاه فدرال مسئول ارائه دهید. تا زمانی که یک تصمیم قانونی درباره تقاضای اضطراری گرفته شود، یک انتقال به کشور مبدا تقاضا امکان پذیر نیست. اگر انتقال در عرض شش ماه انجام نشود، مسئولیت آن با دولتی خواهد بود که در آن آخرین تقاضای پناهندگی تهیه شده است. این موعد را می‌توان تحت شرایط خاص تمدید کرد.مهمترین عنصر در روند پناهندگی دادرسی متقاضی زن/مرد است. یک مترجم شفاهی زن/مرد برای دادرسی در دفتر فدرال در امور مهاجرت و پناهندگان در اختیار خواهد بود. شما می‌توانید دلایل فردی خود در خصوص فرارتان را در طول وقت ملاقات مطرح کنید. بنابراین بسیار مهم است که برای این وقت ملاقات کاملاً آماده باشید و از قبل از یک سازمان کمک رسانی یا یک وکیل زن/مرد مشاوره بگیرید. اطلاعاتی درباره دادرسی‌ها در روند پناهندگی وجود دارد که در asyl.net به زبان‌های مختلف ترجمه شده اند.

اگر به دلیل مشکلات بهداشت و سلامت یا به دلایل مهم دیگر نمی‌توانید در وقت ملاقات حاضر شوید، باید آن را به طور کتبی لغو کنید. اگر بدون هیچچ بهانه‌ای در وقت ملاقات حاضر نشوید، تقاضای شما مکن است رد شده یا روند رسیدگی متوقف شود.

دادرسی به طور علنی برگزار نمی‌شود اما شما حق دارید یک وکیل زن/مرد، نماینده UNHCR زن/مرد یا هر فرد مورد اعتماد دیگری را همراه خود بیاورید (بند 14 بخش 4 VwVfG). کودکان زیر سن قانونی و بدون سرپرست همراه با سرپرست قانونی‌ خود در دادرسی حاضر می‌شوند.

در طول دادرسی، به شما زمان کافی داده می‌شود تا دلیل فرار خود و شرایط زندگی خود را توضیح دهید و نیز روش زندگی خود را بازگو کنید. به علاوه، شما می‌توانید طبق نظر خود اعلام کنید که در صورت بازگشت به کشور خود چه خطراتی شما را تهدید خواهند کرد؟ تصمیم‌گیرنده زن/مرد مسئول در دفتر فدرال در امور مهاجرت و پناهندگان معمولاً از شرایط عمومی کشور شما مطلع است. شما موظف هستید به تمام پرسش‌ها با صداقت پاسخ دهید. اگر مدارکی از قبیل تصویر، اسناد موسسات دولتی یا پلیس یا مدارک پزشکی دارید، در طول دادرسی آنها را نشان دهید. برای جلوگیری از سوء تفاهم، کل مکالمه ترجمه خواهد شد و مطالب اصلی ثبت می‌شوند. پس از پایان مکالمه، شما می‌توانید درخواست دهید تا شرح جلسه ثبت شده به زبان مادری شما ترجمه شود. سپس می‌توانید اظهارات خود را تصحیح کرده یا آنها را اصلاح کنید. ترجمه به زبان مادری شما باید قبل از امضای شرح جلسه انجام شود. پس از گوش دادن به دادرسی، روند تصمیم‌گیری درباره تقاضای پناهندگی در دفتر فدرال در امور مهاجرت و پناهندگان شروع می‌شود. شرایط افرادی که به حفاظت ویژه نیاز دارند اعم از افراد زیر سن قانونی، زنان باردار، والدین تنها، قربانیان شکنجه، افرادی که آسیب دیده اند و افرادی که مورد آزار جنسی قرار گرفته اند و نیز قربانیان قاچاق انسان، باید به طور دقیق در کل روند پناهندگی و در دسترس بودن اقامت بررسی شوند.

چه زمانی حفاظت دریافت می‌کنم؟

اینکه یک پناهنده چه نوع حفاظتی دریافت می‌کند توسط دفتر اداری مسئول در طول روند پناهندگی مشخص خواهد شد. چهار نوع حفاظت مختلف در آلمان وجود دارد:

  • حق پناهندگی
  • حفاظت از پناهندگان
  • حمایت تکمیلی
  • رد اخراج از کشور

در قانون اساسی، ماده 16a، درباره حق اولیه پناهندگی، که مبنای حق پناهندگی را تشکیل می‌دهد، توضیحاتی ارائه شده است. تمام فعالان دولتی که مورد آزار و اذیت سیاسی قرار گرفته اند، حق پناندگی در آلمان دارند. تشخیص حق پناهندگی با این حال غیر ممکن است اگر زن/مردی که آزار دیده است، از طریق یک دولت سوم و امن (تمام کشورهای اتحادیه اروپا، نروژ، ایسلند، لیختن اشتاین و سوئیس) وارد آلمان شده باشد.هر فردی که به عنوان پناهنده شناخته شود و حفاظت پناهندگی دریافت کند، در کنوانسیون ژنو ذکر می‌شود. پناهنده فردی است که بدن یا آزادی او به دلیل نژاد، ملیت، عقاید سیاسی، دین یا تعلق به یک گروه اجتماعی تعریف شده در خطر باشد. بر خلاف حق پناهندگی، خطر نه تنها می‌تواند از یک مقام دولتی بلکه از نهادهای غیر دولتی از قبیل گروه‌های تروریستی، فرقه‌ها، و کارتل‌ها یا اعضای خانواده باشد. دفتر ایالتی نیز در نظر گرفته می‌شود اگر حفاظت در کشور مبدا برای مثال از طریق نقل مکان به یک منطقه امن‌تر بتواند یافت شود.

افراد دارای حق پناهندگی و پناهندگان یک مجوز اقامت برای سه سال با دسترسی نامحدود به بازار کار دریافت می‌کنند. آنها حق دارند ورود اعضای خانواده خود را به کشور پیگیری کنند. اگر تقاضانامه در عرض سه ماه پس از تشخیص وضعیت توسط دولت، تهیه شود شما حتی ملزم خواهید بود که ثابت کنید می‌توانید اعضای خانواده خود را از نظر مالی تامین نمایید. بعد از سه تا پنج سال، اگر سایر شرایط از قبیل تضمین مالی و دانش زبان آلمانی به حد نیاز برآورده شوند، مجوز اسکان دریافت خواهید کرد. حمایت تکمیلی در صورتیکه اعطا می‌شود که متقاضی با مجازات مرگ، شکنجه یا رفتار غیرانسانی، تحقیرکننده یا تنبیه در کشور مبدا خود مواجه باشد. به علاوه این حفاظت برای افراد غیرنظامی که زندگی یا تمامیت آنها به دلیل درگیری‌های مسلحانه تصادفی به شدت در خطر قرار گرفته است، معتبر می‌باشد. اگر دولت حمایت تکمیلی اعطا کند، سپس دفتر امور خارجه یک مجوز اقامت یک ساله صادر خواهد کرد. پس از سال اول، اگر دلیل حفاظت همچنان باقی مانده باشد، این مجوز تا دو سال تمدید خواهد شد. افرادی که حمایت تکمیلی دریافت می‌کنند، درست مانند پناهندگان شناخته شده، به طور نامحدود به بازار کار دسترسی دارند. با این حال، این قانون برای هیچیک از پیگیری‌های ورود اعضای خانواده به کشور تا مارس 2018 اعمال نمی‌شود. مجوز اقامت پس از پنج سال تحت شرایط خاص به یک مجوز اسکان نامحدود تبدیل می‌شود. برای حفاظت از متقاضیان، که از شرایط لازم برای دریافت حق پناهندگی، حفاظت از پناهنده یا حمایت تکمیلی برخوردار نیستند، مطابق با بند 60، قسمت 5 و 7 از “AufenthG” ممنوعیت اخراج فدرال صادر خواهد شد اگر این اخراج تخلف از حقوق بشر یا خطری قابل ملاحظه و واقعی برای جسم، زندگی یا آزادی فرد تلقی شود. این شرایطی است که در آن فرد به بیماری جدی مبتلا است، که در کشور مبدا قابل درمان نیست، و اگر به کشور خود بازگردد خطرات جدی سلامت او را تهدید کنند.اگر یک رد اخراج فدرال وجود داشته باشد، یک مجوز اقامت یک ساله صادر می‌شود، که می‌توان آن را به طور مکرر تمدید کرد و پس از پنج سال و تحت شرایط خاص قابل تبدیل به یک مجوز اسکان است. افرادی که برای آنها رد اخراج صادر شده است، به بازار کار دسترسی محدود داشته و فقط به طور محدود از حق پیگیری ورود اعضای خانواده به کشور برخوردار هستند.